Piše: Ivana Perković Rosan
Splićanka Sandra Plenča Tahirović dobitnica je nagrade Chef sutrašnjice Gault & Millaua iz 2020., jedna je od rijetkih hrvatskih chefica, a ujedno i primjer kako su talent, ljubav, upornost i originalnost pravi put do uspjeha. Ona je u svijetu kulinarstva završila zbog svog sadašnjeg supruga, chefa Dana Tahirovića s kojim je otvorila restoran ‘Zora bila’ prije gotovo 14 godina. Ovaj inovativni kulinarski par odlučio se odnedavno u svojoj kuhinji pokrenuti i novi projekt – kulinarske radionice o kojima smo, između ostalog, razgovarale s ovom zanimljivom Splićankom.
Iako su žene još uvijek uglavnom te koje u Hrvatskoj kuhaju ručkove još uvijek je mali broj chefica kuhinje. Kako objašnjava chefica Sandra žene su češće pomoćne kuharice i peračice suđa. A tako je i ona započela svoj put.
‘Stjecajem okolnosti sam ušla u kuhinju, ali cijeli život sam voljela kuhati i kuhala dobro, barem su tako govorili moji prijatelji. Poklopilo se da kad sam tražila posao da se otvorilo mjesto perača suđa u jednom restoranu za sezonu. No na kraju sam jako kratko prala suđe i brzo sam počela kuhati’, prisjetila se Sandra Tahirović koja je vrlo brzo otkrila da je kuhanje njen skriveni talent. Nije dugo prošlo i ona je s tadašnjim dečkom, a sadašnjim suprugom Danom Tahirovićem odlučila otvoriti restoran.
‘S obzirom da smo Dane i ja htjeli biti zajedno odlučili smo otvoriti restoran kako bi mogli provoditi vrijeme zajedno i kako bi istovremeno mogli kuhati ono što želimo s namirnicama koje želimo na način koji želimo’, istaknula je priznavši kako na početku nije sve išlo glatko.
‘Zapravo je početak bio, kao većinom, užasno težak jer smo i onda kao i sada radili drugačiju kuhinju. Kad smo otvorili restoran radili smo bez jelovnika. Imali smo ploču na kojoj smo napisali što ćemo taj dan pripremati i kad se to potroši toga više nema. Ljudi su nas uvjeravali da to neće proći u Splitu, pogotovo ne hrana u sljedovima. Nosili smo se s nerazumijevanjem okoline, pratili smo sezonu, radili s namirnicama koje su u toj sezoni. I to je bila otegotna okolnost jer su ljudi naviknuli jesti krastavce zimi jer je tako u ostalim restoranima pa smo i tu morali educirati ljude da se jede samo ono što u tom periodu raste. Što se tiče vina tada smo odlučili da radimo samo s malim vinarijama i to se kasnije pokazalo jako dobro. Jer su sada te vinarije prepoznate kao jako dobre vinarije. Opet smo imali tu prednosti što smo mi bili i kuhari i konobari i vlasnici sve u jednom pa smo ljude mogli uvjeriti da to što jedu i piju je dobro i stajali smo iza toga kao i danas’, ispričala nam je chefica koja s početkom siječnja započinje novi projekt, gastronomsku radionicu ‘Kuhače & vino’.
Kako nam je objasnila, riječ je o ideji koja se dugo kuhala, a sada je došla na red i da se ostvari.
‘Stalno su nas naši gosti pitali:’Kada ćete napraviti neku radionicu jer i mi želimo naučiti praviti svoju tjesteninu, želimo naučiti kuhati isto kao i vi’. Njih zanima kako se to sve odvija u profesionalnoj kuhinji i mislim da će to biti jako zanimljivo. Dane će im predstaviti vina koja idu uz koju hranu i na kraju ćemo sjesti za zajednički stol i odgovarati na njihova pitanja koja vjerujem da će biti milijun’, ispričala nam je Sandra otkrivši i kako među polaznicima prevladavaju žene.
A nismo se propustili dotaknuti ni činjenice da su u Hrvatskoj chefice još uvijek u manjini te su slabo medijski vidljive.
‘Što se tiče chefica svugdje u svijetu su glavni u restoranima uglavnom muškarci. I kolegica u Francuskoj je isto tako jako malo, nije to problem samo u Hrvatskoj. Muškarci na drugačiji način komuniciraju i teže prihvaćaju ženu koja će im govoriti što da rade ili rasporediti posao’, rekla je priznata chefica koja je objasnila i da je ženama puno teže postati i biti chefica zbog obiteljskih obaveza.
‘Biti chef neke kuhinje ne znači samo kuhati već i voditi sve radnike u kuhinji i voditi nabavu, jednostavno ne možete se dobro posvetiti i poslu i obitelji bar ne dok su djeca mala i imate milijun drugih obaveza. Ja sam već 14 godina od jutra do mraka u svojoj kuhinji, ali tako želim i mogu jer imam odraslo dijete pa mi je to lakše organizirati. Ali da nemamo neki svoj život nemamo, da nekad budemo ljubomorni na prijateljice koje idu na kave i putovanja da, ali volim svoj posao i ne bih ga mijenjala nizašta’, istaknula je.
Ovu vrsnu kuharicu upitali smo za kraj i koje specijalitete bi preporučila strancima da probaju kada dođu u Hrvatsku te što ona najviše voli kuhati.
‘Gostima bih preporučila da jedu naše domaće namirnice u bilo kakvom obliku jer mi još uvijek imamo stvarno odlične namirnice. A ja najviše od svega volim praviti ribu, dok su moja tiha ljubav vegetarijansko i veganstvo pa se malo više razvijam u tom smjeru’, zaključila je.